Billedet her er fra min sidste graviditet, hvor jeg højgravid deltog i et panel, sammen med en højgravid Astrid Krag. Nu er jeg gravid igen.  I dag er det 8. marts.  Derfor vil jeg gerne byde ind med mit personlige lavpraktiske perspektiv som gravid karrierekvinde med egen virksomhed. Andre kvinder spørger ofte, hvordan jeg bærer mig ad. Mit korte svar er, at jeg ikke gør det ikke alene. Jeg er heldig at have nogle fantastiske kunder og mennesker omkring mig, der hjælper mig. Allervigtigst er jeg god til at passe på mig selv både ved at give mig selv omsorg og ved at melde klart ud, hvordan jeg har det. På den måde kan alle være lige så hensynfulde, som de fleste gerne vil være. Når det er på plads, kan jeg levere ligeså godt som, når jeg ikke er gravid.

Når det så er godt har jeg også haft nogle dårlige og diskriminerende oplevelser. Sjovt nok er det nogle gange, der hvor man venter det mindst, at der er mest forståelse, og der hvor man forventer mest solidaritet, at man bliver dømt. Så du kan ikke forudse eller drømme om, hvem der dømmer dig ude eller inde. Du må bare prøve dig frem.

Gravid. Dømt ude eller ej?

For nogle få måneder siden skulle jeg mødes med den nye Global VP of finance for en af Danmarks største virksomheder for at tale om udvikling af nogle ledere. Han er en shooting star, og jeg glædede mig meget til mødet. Jeg var også nervøs, for jeg er gravid, og jeg frygtede, at jeg ville blive valgt fra af den årsag.

Efter en god snak spurgte han mig om der var noget, han havde glemt at spørge mig om. Jeg løftede op i min blaser-jakke, så den lille bobbelmave kom til syne, og jeg sagde, at jeg synes at han skulle vide, at jeg var gravid, selvom det ikke ændrede mine kompetencer som Exec. Coach.

Tillykke, jeg har selv fire børn. Det var da det dejligste svarede han. Vi fik talt igennem, hvordan opgaven kunne løses under hensynstagen til baby, barsel og resultater af processen. Skønt! Jeg var inde – og nu glædede jeg mig endnu mere til samarbejdet. Sikken en rummelig og kompetent leder. Det er ikke noget under, at han er en shooting star med den indsigt.

Der er forskel på kønnet

Hvis du spørger mig, er der forskel på køn. Kvinder er i hvert fald de eneste, der har glæden af at opleve en graviditet på egen krop. Men vi er også dem, der skal bøvle med fordomme og diskrimination, når vi er gravide. Men bare fordi mændene ikke selv kan blive gravide, betyder det ikke, at de ikke kan forstå os. Jeg har nærmest oplevet mere forståelse fra fædre end fra mødre. Måske er det fordi, nogle af os glemmer, at vi ikke er ens. Der er forskellige måder at være gravid på, ligesom der er forskellige måder at på barsel på. Vi har ikke alle samme ønsker og behov på samme tidspunkter af vores liv. Vi oplever heller ikke samme fysiske reaktioner. Jeg har f.eks ingen gener og næsten ingen kvalme. Det er først nu, da jeg er 7,5 mdr henne, at jeg føler mig lidt besværet, selvom jeg var træt i starten. Det miljø du arbejder i har også stor indflydelse på vores graviditet. Med egen virksomhed kan jeg selv skrue op og ned for tempo og mængden af arbejde. Det kan være svært, når man er del af en større organisation – og det er her at indsigtsfulde og hensynsfylde ledere er nødvendige. De steder hvor lederne kan hjælpe den gravide med at blive aflastet, kan de bedre blive i loopet sammenlignet med de steder, hvor de hensynsløst bliver pressede.

Fem principer til en god graviditet på arbejdet

Under sidste barsel havde jeg planlægt ikke at arbejde, og i denne barsel vil jeg arbejde. Jeg så glad for mit arbejde, og det er af en karrakter der gør, at jeg godt kan arbejde lidt under barsel. Her er hvad jeg har valgt at gøre .

  1. Jeg melder kort og klart ud, hvordan jeg har det, og hvad jeg mener, der kan forventes af mig, mens jeg er højgravid og under barsel. Når jeg fortæller, hvordan jeg har det, er det nemmere for andre at forholde sig til mig. De får ikke en lang smøre. Blot lidt info.
  2. Jeg lytter til min krop, min baby i maven og jeg siger fra overfor stress. Stress påvirker nemlig fosterets hjerne og nervesystem, som du kan læse i min artikel her. Intet job er værd at stresse over, når man er gravid, hvis du spørger mig.
  3. Jeg går år seng kl. 20.00, og jeg spiser sundt, så min krop får det den skal bruge. Det er helt klart, at man som gravid skal bruge meget energi på noget så stort som at skabe et andet menneske. Søvn er altafgørende og første prioritet hos mig.
  4. Jeg har lært, hvordan jeg kan sidde og ligge uden at belaste min krop, så jeg ikke får ondt. Tænk hvis alle lærte det hos deres jordmor. Så spørg hende. Det overraskede mig, da jeg fandt ud af at jeg ikke skal læne mig bagud, men sidde fremad.
  5. Vælger at arbejde sammen med ledere, der er cool og fleksible. Når jeg er åben, kan de være åbne og forstående. Det handler om at få elefanten ud af rummet, så vi kan fokusere på det, vi skal udrette sammen.

Gravide kvinder er normalt mere følsomme og mere trætte. Det er helt naturligt. Men hvis vi og omgivelserne tager hensyn, kan vi levere lige så god en præstation. Det kræver blot lidt omsorg og indsigt. Jeg har oplevet at mange af de mennesker, jeg arbejder sammen med, og som jeg arbejder for, har været 100% i stand til at forstå mig. De har taget hensyn, og ikke dømt mig ude, fordi jeg er gravid. Dem som har kigget skævt til maven, får bare ikke glæde af det, jeg kan bidrage med. Surt for dem. Jeg kan ikke ændre dem. Men jeg kan dele, hvad jeg har gjort. Ikke fordi at alle skal gøre som mig, men fordi det måske kan bruges til inspiration.

Comments are closed.