Hvor meget en leder skal blande sig i en medarbejders sundhed er et emne, der er meget usikkerhed om. Det giver god mening, for der er ikke ét endegyldigt svar. Det afhænger af, hvem der er involveret, og hvad der er passende i den givne organisation.

Sundhed og ledelse

Sundhed kan være et komplekst emne for ledere at håndtere. Men der er meget at vinde, når det lykkes. Specielt t0 forhold gør det til et komplekst flet at navigere i.

 1. Forskellige mennesker har forskellige grænser for, hvad de gerne vil dele på jobbet. Du kan være i tvivl om hvor en bestemt persons grænser er – eller tage fejl.
 2. Grænsen for hvornår det er arbejdstid og hvornår det er privat-tid kan også være svær at finde, når vi har adgang til vores vores arbejde 24/7 gennem smartphones og andre devices. I det hele taget kan grænsen mellem privat og arbejdsrelateret være svær at finde for mange kreative, ledere og vidensmedarbejdere.

Effekten af sundhed

Lad mig lige starte med at understrege, at der er glæde og god økonomi i at have sunde medarbejdere.

Sundhed øger medarbejdertilfredshed og minimerer både stress og sygefravær. Det kan vi blandt andet lære af Ørsted ( Tidl. DONG Energy), hvor HR Direktør Hanne Blume står i spidsen for en strategisk sundhedsindsats.

Desuden er det er et emne, der forskes meget i både på Harvard Universitet og Standford, hvorfor der er masser af evidens for de påstande, som fremsættes her. Jeg vil spare dig for et science review. Skriv i stedet til mig, hvis du ønsker kilder.

Vidensvirksomheders styrke afhænger af deres medarbejdere, og sunde medarbejdere er attraktivt for virksomheder. Så menneskers…

 • performance,
 • ydeevne,
 • intelligens,
 • kreativitet,
 • energiniveau,
 • stressrobusthed,
 • humør
 • og sociale kapacitet

….hænger i høj grad sammen med både motion og kost.

Ledernes sundhedsansvar

I denne uge afholdte Ledernes Hovedorganisation en konference om sundhedsledelse. På konferencen var der løbende afstemninger blandt de 185 ledere, som var tilstede.

Konferencen sluttede med en interessant afstemning, der viste at 61% synes, at medarbejders trivsel og sundhed i nogen grad er lederens ansvar, mens 29 % synes det i høj grad er lederens ansvar.

sundhed ledelse exec. coaching, god ledelse

Jeg er enig med de 29%. Når vi ved, hvor meget sociale normer og kultur styrer medarbejders adfærd, og de samtidig bruger det meste af deres tid og energi på arbejdet, ville det være en illusion at tro, at et fravalg ikke også er et valg. Når en virksomhed vælger kun at have usunde tilbud  – eller ingen tilbud, bliver det ofte laveste fællesnævner, der dominerer kl.. 15.30, når medarbejderne går sukkerkolde.

Når man vælger ikke at tilbyde sunde løsninger – så vælger man også at give plads til en kultur, hvor energi-underskud kommer til at styre normerne. Har du prøvet at sige nej til kage? Det er nemlig ikke altid så nemt.

Tre gode råd om sundhed og ledelse

Der er ikke to situationer eller to organisationer, der er ens. Hvad der er rigtigt at gøre i en situation, er ikke nødvendigvis svaret i en anden situation.

 1. Tilbyd sunde alternativer og rammer. Vil du gøre det endnu bedre, så gør de sunde løsninger til normen og lad de usunde valg være et alternativ. For eksempel så lad der være nødder istedet for kage. Lad der være gå-pauser, istedet for rygning for alle ikkerygerne. Lad det være socialt accepteret med en power nap eller en walk and talk.
 2. Hvis det drejer sig om en konkret medarbejders sundhed, så kan det være fint, hvis medarbejderen selv tager initiativ til snakken, og ellers skal du være meget opmærksom på personens grænser.
 3. Ledelsguruen Druckert har sagt, at Culture eats strategy for breakfast, og det er meget sandt. Så hvis du som leder ønsker alle fordelene ved at have sunde medarbejdere, skal du opbygge rammer og en kultur, hvor sundhed er en værdi.

Jeg holder foredrag, coacher, rådgiver og underviser. Min vision er, at organisationer skaber langsigtet værdi, at alle ledere har et klart sind – og du vågner op med energi hver morgen.

Hvis du gerne vil opdateres, når jeg poster nye artikler og videoer, så skriv dig op på min mailingliste her. Din mail deles ikke med nogen, og det har fordele at være på listen. Blandt andet vil du modtage invitationer til events i Leaders Salon hvor du får ny inspiration i refleksion med andre ledere.

Comments are closed.