Denne artikel handler om, hvad god ledelse er og hvordan man er en god leder. Det er en introduktion, som er lavet med nye ledere i tankerne. Det er en basic intro til god ledelse. Men der er jo mange bud på hvad god ledelse er, hvad er dit?

Det er desværre helt normalt at blive leder uden nogen nærmere introduktionen til ledelseshåndværker. Så for mange, nye ledere er det en kæmpe udfordring at blive leder. Ledelse er heller ikke noget, man bare kan læse sig til. Ledelse er ikke noget, man blot er født til. Det er noget man skal lære og konstant øve sig på.

En introduktion og nogle gode råd, kan nogen gange være en stor hjælp. Så her er et bud på god ledelses fra os.

Linda Bølling har 25 års erfaring som leder, blandt andet fra NNE, som er et datterselskab til Novo Nordisk. Idag arbejder hun, ligesom mig som ledelsescoach. Så vi tog en snak om, hvad god ledelse er. Der er selvfølgelig mange forskellige måder at være en god leder på, og det er vigtigt, at man er leder på en måde, der i overensstemmelse med egne kvaliteter og værdier. Her er nogle råd, som alle kan have glæde af.

 Ledelsestrekanten

Ledelse er mange ting: Du kan sagtens være leder uden at have direkte personaleansvar, for eksempel projektleder eller teamleder. Personaleansvaret er ofte den måde, vi definerer ledere på og der hvor ledelsesopgaven kan blive personligt udfordrende. Måske fordi personaleansvar handler om relationer imellem mennesker.

Når du ser på ledelsestrekantens tre hjørner, er der tre spørgsmål du kan stille dig selv, og som forklarer forskellen på de tre hjørner.

  1. Leadership. Hvordan sætter jeg retning og viser vejen?
  2. Management. Hvordan styrer jeg mine ressourcer og ansvarsområder?
  3. Personligt lederskab. Hvordan bliver jeg den bedste udgave af mig selv?

Tre gode management råd

Jeg har mødt mange dygtige mennesker, også ledere, der havde det svært ved den del af ledelsesopgaven, som handler om management.  Det er den del, hvor du som leder skal styre dine ressourcer, i forhold til ansvarsområder og opgaver -herunder dine medarbejdere. Det er en stor hjælp, hvis du får udviklet de rigtige kompetencer og bliver klædt på med nogle ledelsesværktøj. Men det er ikke alle, der får ledelsesudvikling, så her er tre gode råd råd til den nye personaleleder.

  1. Skab et rum, hvor dine medarbejdere kan løse deres opgaver og udvikle deres potentiale. Du skal finde den rigtige balance mellem plads og kontrol. Det skal tilpasses den enkelte medarbejders kompetenceniveau og erfaring. En uerfaren medarbejder har brug for mere  instruktion og kontrol end en garvet.
  2. Lav en tydelig rammesætning. Husk at være tydelig i din opgavestilling. Meget værdi går tabt, når opgaven ikke bliver forstået. Det er dit ansvar som leder, at din medarbejder har forstået, hvad du siger.
  3. Sørg for at give løbende feedback. Det er ikke nok at gøre det til MUS samtalen. Din feed back skal være konstruktiv og rettet mod adfærd der kan ændres. Den skal forgå i et trygt rum, hvor medarbejderen ikke føler sig angrebet. Når mennesker føler sig angrebet eller truet, udløser det stress hormonet adrenalin og så lukker deres forhjerne ned. Det betyder, at medarbejderen ikke tage det ind, du siger.

De tre råd vil for mange kræve en uddybning i praksis. For hvordan er man tydeligt i sin opgavestilling?  – det kunne jeg skrive en hel artikel om. Skriv til mig, hvis du har spørgsmål eller brug for mere uddybning, end den du finder i videoen.

Du skal også lede dig selv

En meget vigtig pointe i min og Lindas samtale er, at for kunne lede andre, skal man kunne lede sig selv. Det er en livslang rejse at udvikle sig selv. Du bør løbende øve dig på at styre dine egne tanker og følelser, så du ikke bliver væltet af pinden af alle de problemer, du kan blive mødt af som leder. Det er selvfølgeligt optimalt at få professionel sparring af en ledelsescoach, men ikke alle får professionel rådgivning. Så her er et par spørgsmål, som du kan reflektere over:

  1. Hvilke værdier og kvaliteter står jeg for?
  2. Hvordan kan jeg som leder være rollemodel?
  3. Hvad har du af styrker og personlige udfordringer? For eksempel kan det være, at du er temperamentsfuld, behagesyg, forvirret eller så følelsesmæssigt involveret, at det kan være svært at rumme andres problemer. Det skal du nemlig kunne håndtere for at være en rigtig god leder, som andre gerne vil følge.

Jeg holder foredrag, coacher, rådgiver og underviser. Min vision er, at organisationer skaber langsitet værdi, at alle ledere har et klart sind – og du vågner op med energi hver morgen.

Hvis du gerne vil opdateres, når jeg poster nye artikler og videoer, så skriv dig op på min mailingliste her. Din mail deles ikke med nogen, og det har fordele at være på listen.

 

Comments are closed.